Glive in mi

Glive spremljajo ljudi vse življenje, vedno in povsod. V kruhu npr. so glive kvasovke odgovorne, da lahko testo sploh naredimo. Tudi pri izdelavi priljubljenega piva igrajo kvasovke pomembno vlogo. Pomislimo na sire in salame s plemenito plesnijo, ki je prav tako gliva. In ne nazadnje, prišlo je do odkritja penicilina: odkril ga je Alexander Fleming leta 1928 med iskanjem snovi, ki bi zavirale rast bakterij in to s pomočjo plesni.
Vendar pa glive, niso niti bile in tudi ne bodo, vedno božji dar za človeštvo: npr. v srednjem veku so rženi rožički, prav tako glive, povzročili množične zastrupitve in smrt več tisoč ljudi. V letih od 1845 do 1849 je na Irskem in v Nizozemski prišlo do gnitja krompirjevih gomoljev, ki so ga povzročile glive in to v takšnih razsežnostih, da so ljudje stradali od gladu. In še vse do današnjih dni povzročajo mikroorganizmi oz. glive velike probleme pri pridelavi sadja in zelenjave.
Tudi v gradbeništvu igrajo glive svojo vlogo: omenimo le hišni lesomor, ki je nevarna uničevalka lesa, bojijo se je tako gradbeniki kot tudi navadni smrtniki, saj nam lahko pojedo vse, kar imamo izdelanega iz lesa.
Od kdaj so glive na našem planetu?
Pred približno 400 milijoni let se je ozonska plast razvila tako daleč, da so se lahko razvile tudi rastline in dokazano tudi glive. Le-te so bile najprej najdene v peščenih kamninah iz devona na Škotskem, njihova starost pa ocenjena na 400 do 360 milijonov let. Tudi v kasnejših zemeljskih formacijah so bile vedno znova najdene glive oz. deli gliv.
Glive so prisotne povsod na zemlji. Ne najdemo jih samo v gozdu, žive tudi v globinah morij, na višinah Himalaje, trose gliv pa najdemo tudi visoko v zraku.
Najdemo jih torej povsod, z drugimi besedami: živimo z glivami!
Kakšen pa je položaj gliv v naravi?
Za razliko od rastlin, glive niso v stanju tvoriti klorofila, zato jih ne moremo prištevati med rastlinstvo. Prištevati jih ne moremo niti med živalstvo. Uvrščajo se torej v čisto svoj razred - Glive ali Funghi!


Avtor: Ana Ivanovič

SESTAVKI
PIŠITE NAM
DOMOV NA KAZALO