JEŠPRENJ Z GOBAMI
Sestavine:

30 dag gob,
1 skodelica ješprenja,
15 dag prekajene slanine,
2 žlici masla ali olja,
30 dag puste svinjine,
1 čebula,
2 stroka česna, 
1 žlica narezanega peteršilja,
1 žlička paradižnikove mezge,
6 dcl kostne juhe ali vode,
1 lovorov list, majaron, timijan,
sol in poper po okusu,
gobji prah;
kisla smetana.

Priprava:

Gobe očistimo in narežemo na poljubne kose. Na maslu ali olju prepražimo na trakove narezano slanino, dodamo na kocke narezano čebulo in česen in nekaj časa pražimo, nato pa še svinjino in jo pražimo, dokler ne izpari vsa voda. Dodamo gobe in paradižnikovo mezgo in vse skupaj dušimo. Ko se povre vsa tekočina, stresemo vse skupaj k napol kuhanemu ješprenju (da se bo prej skuhal, ga predhodno namočimo za nekaj ur). Solimo, dodamo peteršilj, lovorov list, majaron, timijan in po želji dolijemo še tekočine (odvisno, kako gosto enolončnico želimo) in vse skupaj kuhamo do mehkega. Jed izboljšamo z dodatkom gobjega prahu med kuhanjem. Poper dodamo tik pred serviranjem. Po želji enolončnico izboljšamo še s kislo smetano. Zraven postrežemo kruh.

GOBJE JEDI