POMLADANSKI HRČEK
GIROMITRINSKI SINDROM
ORJAŠKI HRČEK

Tako imenujemo znamenja zastrupitve z naslednjimi vrstami gob:

- pomladanski hrček (Gyromitra esculenta),
- orjaški hrček (Maublancomyces gigas).


Te vrste zastrupitev prištevamo med najtežje, gobe, ki jih povzročajo, pa med gobe ubijalke. Pri nas pa te gobe ne rastejo preveč množično, zato so tudi zastrupitev pri nas redkejše. Prva znamenja zastrupitve (5-48 ur po jedi) so bruhanje z bolečinami v trebuhu in diareja. Šele pozneje se pridružijo zlatenica, krči in motnje zavesti. Srčni utrip postane slaboten in nepravilen, zavest je motena, v najhujših primerih (2-4%) sledi smrt v komi zaradi okvare jeter ali pozneje zaradi okvare ledvic. Znaki so podobni zastrupitvi z zeleno mušnico, le da se časovno pojavijo nekoliko prej.

Pomladanski hrček je dolgo veljal za užitno gobo, vendar pa so se sem in tja posamezniki zastrupili prav s to gobo, vendar ne vsi, čeprav so pojedli enako količino gob. Največkrat so gobe škodovale majhnim otrokom.

Sprva so pripisovali strupene lastnosti helvelni kislini, dokler niso iz hrčkov izolirali giromitrina, ki je kemijska spojina iz vrste aldehidov. Pri kuhanju gob se giromitrin izloči v juho ali v omako, pri praženju in sušenju pa ga precej izhlapi. Večkrat so se zastrupili kuharji, ki so vdihavali pare z giromitrinom, čeprav gob niso zaužili.

Giromitrin je zelo hlapljiva v vodi topna snov. Pri zamrzovanju gob se giromitrin ne uniči, s posebno pripravo pa je mogoče količino giromitrina v gobah toliko zmanjšati, da jed ni smrtno nevarna: sveže gobe kuhamo 20 minut v vodi, ki jo nato odlijemo, gobe pa dobro izperemo. Najmanj nevarno je uživanje kuhanih, na zraku posušenih gob, iz katerih je izhlapela večja količina strupa, vendar vsega strupa nikoli ne moremo odstraniti. Dokazano je tudi, da ima ta strup kumulativno delovanje, kar pomeni, da se nabira v organizmu uživalcev teh gob. Ko se ga nabere zadostna količina, lahko nastopi težka, celo smrtna zastrupitev.

 
Zato ponovimo še enkrat:
- ne eksperimentirajmo s svojim zdravjem!
Pustimo hrčke v gozdu in dobro spoznajmo 
užitne smrčke, ki so jim precej podobni. Sicer 
pa nabirajmo le tiste gobe, ki jih dobro poznamo!
 
ZASTRUPITVE
ORELANINSKI SINDROM