POLJSKA KOPRENKA
ORELANINSKI SINDROM
SIJAJNA KOPRENKA

Najbolj znane vrste, ki povzročijo to zastrupitev so:

- poljska koprenka (Cortinarius orellanus),
- najlepša koprenka (Cortinarius rubellus),
- sijajna koprenka (Cortinarius splendens).

Ta oblika zastrupitve je dobila ime po poljski koprenki (Cortinarius orellanus), s katero je prišlo leta 1952 na Poljskem do množične zastrupitve. Posamezne primere zastrupitev so opisali tudi v Švici in v Franciji.

Inkubacija je zelo dolga, traja od 3 do 14 ali 17 dni. Ker je perioda do znakov zastrupitve tako dolga, ljudje navadno že pozabijo kdaj in kaj so pojedli. Najprej se pojavijo bolečine v trebuhu s slabostjo in bruhanjem. Značilna je huda žeja, bolnik popije po več litrov tekočine na dan. Pridružijo se bolečine v udih, trebuhu in križu, glavobol in mrazenje, telesna temperatura pa se ne poviša.

Če diagnoza ni postavljena pravočasno, sledi pozneje, zaradi odpovedi delovanja ledvic, uremija (zastrupitev krvi s sečem), ki traja po več tednov, preden nastopi smrt.

Zelo podobna znamenja zastrupitve z odpovedjo ledvic se pojavljajo po uživanju še nekaterih vrst koprenk, npr. prelepe koprenke (Cortinarius speciosissimus) in nekaterih vrst dežničkov, npr. pogubni dežniček (Lepiota helveola).

Zdaj je zdravljenje že tako napredovalo, da so nekaterim bolnikom že rešili življenje in sicer s hemodializo (prečiščevanjem krvi) ali s presaditvijo ledvic.

Strup, ki ga vsebuje poljska koprenka je dobil naziv orelanin, vendar njegova kemijska sestava še vedno ni dokončno poznana. Pravzaprav je to skupek več deset aktivnih strupenih substanc, najverjetneje polipetidov, podobnih tistim v zeleni mušnici, vendar imajo v svoji strukturi še nekaj aminokislin, ki jim ne poznamo imen, ker še niso raziskane. Delovanje teh strupov je v bistvu locirano v jetrnih celicah, kjer zmanjšujejo ali popolnoma blokirajo delovanje sistemov, nujno potrebnih za delovanje življensko pomembnih funkcij.

Strupi v teh gobah so termostabilni, kar pomeni, da se s toplotno obdelavo ne uničijo in tudi prekuhane gobe ostanejo še naprej strupene.

Gobarjem,ki niso pohlepni, ne grozijo 
omenjene nevarnosti, ker so te vrste gob 
relativno majhne in precej neugledne, 
enostavno rečeno, ne pritegujejo naše 
posebne pozornosti.
Če pa želite nabirati gobe iz rodu koprenk, 
jih najprej dobro spoznajte!
ZASTRUPITVE
GASTROINTESTINALNI SINDROM