PRAVA TINTNICA ANTABUSNI SINDROM SLJUDNATA TINTNICA

Je zastrupitev, ki nastopi, če uživamo nekatere vrste gob hkrati z alkoholom.

Nekaj najpogostejših vrst gob:

- prava tintnica (Coprinus atramentarius),
- sljudnata tintnica (Coprinus micaceus),
- betičasta livka (Citocybe clavipes).

To gobe so prav okusne užitne gobe, če pa jih uživamo hkrati z alkoholom, kadar je v krvi najmanj 0,15 promila etilnega alkohola, se v 3-16 urah po obroku tintnic razvijejo znamenja zastrupitve.Takšna količina alkohola je v krvi po zaužitju 1 dcl vina ali po 2 dcl piva.

Najbolj očitna je rdečica obraza in gornjega dela telesa z občutkom vročine in glavobolom. Oči so otekle in rdeče, prav tako sluznica v žrelu in v dihalih. Bolnika sili h kašlju, poti se in težko diha, srčni utrip je pospešen. Pojavijo se motnje vida in govora ter omotičnost, v hujših primerih občutek strahu, zmedenost in znižanje krvnega pritiska s kolapsom. Prebavnih motenj ni. Težave trajajo kratek čas in se ponovijo še v nekaj naslednjih dneh pri vsaki ponovni dovolj veliki količini alkohola. Podobni simptomi so značilni tudi za alkoholiziranost.

Druge vrste tintnic, ki rastejo pri nas, nimajo opisanega učinka.

 

Ker je različnih vrst drugih užitnih gob dovolj, pustimo tintnice rasti, še posebej, če se ne moremo upreti kozarčku vina po dobri hrani. Ne imejmo glavobolov, otežkočenega dihanja in še kaj!

ZASTRUPITVE PAKSILUSNI SINDROM