NAVADNA PODVIHANKA
PAKSILUSNI SINDROM

Dolgo je veljala navadna podvihanka (Paxillus involutus) za užitno in neškodljivo gobo, dokler se niso začeli po uživanju gob pojavljati smrtni primeri. Po večkratnem uživanju navadnih podvihank se je pri posameznikih razvila preobčutljivost za kemično sestavino "difenilciklopepton" v gobah, ki jo imenujejo "involutin". Na to sestavino se organizem odziva z izdelovanjem protiteles, hemolizinov.

Prvi obrok je popolnoma neškodljiv, pri vsakem nadaljnjem obroku, lahko tudi več let po prvem zaužitju, pa se pojavi slabost z bruhanjem, pridružijo se bolečine v predelu ledvic in seč postane krvav zaradi raztapljanja rdečih krvnih telesc. Prvi opisani primeri so se kančali s smrtjo zaradi prenehanja delovanja ledvic. V novejšem času se smrti lahko izognemo le z zamenjamo krvi (hemodializo) ali s presaditvijo ledvic

Navadna podvihanka je precej "neugledna" goba, veliko gobarjev pri nas je ne pozna in ne nabira, zato resne nevarnosti, da bi se z njo zastrupili, ni. Tisti, ki jo poznamo, pa jo poberemo le za razstave.
ZASTRUPITVE
PRVA POMOČ