SUŠENJE GOB

Sušenje je najstarejši in najenostavnejši način konzerviranja gob. Primerno je še posebno takrat, kadar smo nabrali večje količine gob, pa nimamo časa za druge načine konzerviranja, v zamrzovalniku pa nimamo več dovolj prostora.

Gobe najprej dobro očistimo, odrežemo vse črvive, nagnite, premehke in vodene dele, nato pa jih narežemo na pol centimetra debele rezine. Gob pred sušenjem ne peremo! Naložimo jih na podlago iz kartona, lesa ali platna. Sušimo jih na vetrovnem, sončnem prostoru, v novejšem času pa kar v električnih bio sušilnikih. Med sušenjem jih večkrat obrnemo. Ko sonce zaide, jih odnesemo v zaprt prostor, da se ne ovlažijo. Naslednje jutro, ko posije sonce, pa jih spet prinesemo na odprt prostor. Paziti moramo, da jih ne zmoči dež, v tem primeru jih postavimo v rahlo toplo pečico in posušimo. Gobe so suhe, ko jih lahko prelomimo ali zdrobimo, če jih stisnemo. Shranimo jih bodisi v vrečke iz blaga, ki jih obesimo v zračen prostor, bodisi v hermetično zaprte posode iz stekla ali plastike. Najbolje pa je suhe gobe shraniti v zamrzovalnik, saj z zamrznitvijo še pridobijo na aromi, preprečimo pa tudi to, da bi se nam pokvarile.

Suhe gobe pred uporabo namočimo v toplo vodo in jih namakamo od pol do ene ure, odvisno od vrste gob. Vode ne sme biti preveč, le toliko, da prekrije gobe in jo po potrebi dolijemo. Tekočino, ki ostane, lahko uporabimo za zalivanje juh in omak.

Vse vrste gob, ki jih bomo potem uporabili za juhe ali omake, niso primerne za sušenje, ker so ali preveč vlaknate, drobljive ali trde. Najboljše vste za pripravo teh gobjih jedi so gobani, črne trobente, polstenke, golobice, pozna livka in še nekatere vrste, ki se med namakanjem dobro napojijo z vodo. Nekateri gobani postanejo med sušenjem temni, skoraj črni, vendar nimajo nič slabšega okusa, nekatere ljudi moti le njihova barva. Suhe gobe, spravljene v vrečke in obešene v zračnem prostoru ali zamrznjene, lahko hranimo kar precej časa, vsekakor dlje kot sveže zamrznjene gobe.

GOBJI PRAH

Gobe posušimo po zgoraj opisanem načinu. Za gobji prah lahko uporabimo tudi, poleg že omenjenih, tudi druge vrste gob kot so: dežnikarice z beti vred, lisičke, prašnice, mlečnice (še posebno okusna je poprova mlečnica) in še nekatere druge vrste. Najbolj okusen je prah iz mešanih gob. Posušene gobe zmeljemo z električnim mlinčkom ali pa jih stolčemo v možnarju. Mleti moramo popolnoma suhe gobe, najbolje je, da jih tik pred mletjem na hitro potisnemo v ogreto pečico, ki je ne zapremo popolnoma, gobe pa ves čas mešamo. Gobji prah hranimo v hermetično zaprtih posodah, najbolje v steklenih.

Zmlete gobe dodajamo omakam, juham, mesnim jedem, vendar ga vedno dodajamo šele proti koncu kuhanja.

Vsi, ki ste že poskusili dodati gobji prah različnim jedem, veste, da daje jedi boljši in bolj plemenit okus. Zato se je vredno potruditi in si narediti to izredno cenjeno in poceni začimbo!

GOBJE JEDI
GOBE V KISU