ZAMRZOVANJE GOB |
---|
Že kar nekaj desetletij je zamrzovanje živil, tudi gob, najenostavnejši in najbolj zanesljiv način konzerviranja, ki je izpodrinil marsikateri tradicionalni način naših babic, npr. kuhanje v sopari in vlaganje v sol. Zamrzovanje ima to prednost, da lahko gobe uporabimo na iste načine kot sveže, saj ne izgubijo arome, ampak jo celo pridobijo. Vendar gobe ne smejo biti predolgo zamrznjene, ker aromo po daljšem času izgubijo in spremenijo svoje lastnosti, kar velja za vsa živila. Najdlje so lahko v zamrzovalniku jurčki, tudi do eno leto, nekaj manj golobice, bisernice, črne trobente in kukmaki. Nekatere vrste pa hitro spremenijo lastnosti, npr. cigančki in še posebno ježki, ki postanejo po treh mesecih grenki in zdrizasti. Zato ježkov nikoli ne mešamo z jurčki, nasploh pa zamrzujemo le boljše vrste gob, ki jih uvrščamo v I. ali II. kakovostni razred. Če si seveda lahko privoščimo, je najboljše, da imamo za gobe poseben zamrzovalnik in jih ne shranjujemo skupaj z ostalimi živili. Pred zamrzovanjem gobe dobro očistimo, na hitro operemo pod tekočo vodo (če je seveda potrebno), nato pa jih lahko blanširamo (na hitro prekuhamo), lahko jih prepražimo, nekatere vrste pa lahko pustimo tudi surove (jurčke). Prekuhane gobe oplaknemo s hladno vodo, dobro odcedimo in vložimo v plastične vrečke. Prepražene gobe ohladimo in prav damo v vrečke, surove gobe pa le dobro odcedimo in damo v vrečke. V vrečke ne nalagamo preveč gob, temveč le toliko, kolikor jih bomo potrebovali za enkratno uporabo. Vrečke morajo biti dobro zaprte, saj se lahko sicer druga živila navzamejo gobje arome. Nato vrečke z gobami naložimo v zamrzovalnik (samo eno plast) in čim hitreje zamrznemo. Zamrznemo lahko tudi že pripravljene gobje jedi, npr. panirane gobje klobuke in gobje pleskavice, ki jih zamrzujemo posamično. Pripravljenih gob pred uporabo ne odmrzujemo, temveč jih še zamrznjene ocvremo ali spečemo v vročem olju. Tudi za juhe so lahko gobe le delno odmrznjene, za dodajanje k mesu pa je priporočljivo, da gobe prej odtalimo. Odtaljenih gob ne smemo ponovno zamrzniti, ker se takšne gobe hitreje kvarijo kot sveže. Jedi iz zamrznjenih gob nikoli ne pogrevamo, sicer pa to velja tudi za jedi iz svežih gob. Postane in nato pogrete gobe so lahko škodljive in nemalokrat se ljudje zastrupijo z užitnimi gobami, vendar le zato, ker so jih pogrevali. |