Flammulina elastica (Sacc.) Redhead & R.H. Petersen (1999)
PROŽNA PANJEVKA      

Trosi:
so gladki, velikosti 6 - 9,5 (-11) x 3 - 5 µm; gladki, elipsaste oblike, inamiloidni.
Trosni prah je bel.

PROŽNA PANJEVKA
Deblo: Basidiomycota - Razred: Agaricomycetes - Red: Agaricales - Družina:  Physalacriaceae
Sinonimi:
Flammulina velutipes f. longispora Bas   (1983), Agaricus elasticus Lasch, (1857), Collybia elastica Sacc., (1887), Flammulina elastica f. longispora (Bas) Redhead & R.H. Petersen, (1999), Flammulina velutipes f. longispora Bas, (1983).

Rumene ali bledo oranžne klobuke Flammuline elastice je mogoče opaziti pozimi (zapis je narejen 05 januarja 2023).
Gobe rastejo predvsem v skupini, včasih stopničasto, ena nad drugo, klobuki so dokaj pravilni, vendar z rahlo zamaknjenimi in ukrivljenimi beti.

Klobuke težko razlikujemo od sorodne vrste Flammulina velutipes in  so užitni. Se tudi komercialno gojijo, predvsem na Japonskem, kjer so znani pod imeni Enoki, Enokitake ali Enoko-take.

Pri nas je bila vrsta Flammulina elastica zelo redko zabeležena, če sploh kdaj do sedaj. Vendar pa je zelo verjetno, da je bila preteklosti napačno zabeležena kot veliko pogostejša Flammulina velutipes. Kot kažejo naše sedanje raziskave, je v resnici ta panjevka precej pogostejša, kot kažejo dosedanji svetovni zapisi. Pri nas še nimamo opažanj oz. imamo eno opažanje izpred enega meseca. Tudi drugje, npr v Veliki Britaniji je bilo od decembra 2016 je v zbirko podatkov o glivnih zapisih Britanije in Irske samo 10 zapisov in samo eno od teh opažanj se je zgodilo v Walesu.
Taksonomska zgodovina
To vrsto je leta 1887 opisal italijanski mikolog Pier Andrea Saccardo in ji dal znanstveno ime Collybia elastica . Trenutno sprejeto ime Flammulina elastica izhaja iz objave iz leta 1999, ki sta jo izdala kanadski mikolog Scott A. Redhead in ameriški mikolog Ronald H. Petersen.
Etimologija
Generično ime Flammulina se nanaša na rumene ali oranžne klobučke, ki se na zimskem soncu svetijo kot „majhni plamenčki“. Poseben epitet te gobe elastica pa se nanaša na prožno teksturo teh gob.
Klobuk:
Je rumenkaste do rahlo oranžne barve. Ima premer od 2 do 10 cm. Sprva je izbočena, s starostjo in ko postanejo zreli, pa se pogosto sploščijo. Rob klobučka je pogosto rahlo valovit. Klobuk je v mokrem mokrem vremenu sluzast, nato se posuši in postane gladek in sijoč.
Lističi
so zmerno razmaknjeni, priraščeni do roba beta in široki. Mladi so sprva kremno bele barve, ko plodno telo dozori pa postanejo bledo rumeni. Goba je prijetnega vonja in milega okusa.
Bet

Je od 2 – 4 cm visok in največ do 1,5 cm debel, žilav in prekrit s finimi žametnimi vlakni oz. puhom. Pod klobukom je rumene barve, spodaj pa beti vedno bolj temnijo, do temno rjave, skoraj črna barve.

Habitat:
Goba je saprofit in raste na deblih obolelih vrb, včasih tudi topolov.

Podobne vrste:
Flammulina velutipes, ki pa ima običajno temnejši oranžni klobuk, njeni trosi pa so znatno manjše in z nižjo vrednostjo Q (razmerje med dolžino in širino) kot pri Flammulina elastica .
Obstajajo še druge vrste panjevk, ki pa jih moramo pri nas šele odkriti.

Kulinarika:
Ker je goba redka in ker je nabiralci ne poznajo, te vrste ne nabirajo.
Vendar je njena najbližja sorodnica Flammulina velutipes, zimska panjevka, užitna goba in zato velikokrat nabrana kot druga vrsta.

Prevod:  Ana Ivanovič

Zdravilne lastnosti:
Zimska panjevka, najbližja sorodnica Flammuline elastice, imenovana tudi Enoki ali Enokitake, je na Japonskem, Kitajskem in Tajvanu komercialno in tudi kulinarično zelo visoko cenjena goba, še posebej kot zdravilna goba, ki se jo da tudi umetno gojiti. Vsebuje antioksidante in zato krepi imunski sistem. Ima tudi anti-virusne in antibakterijske lastnosti in je sposobna tudi za boj proti boleznim kot so sladkorna bolezen, rakasta obolenja, znižanje holesterola in lipidov ter celo blaženje demence in Alzheimerjeve bolezni. Zato jih na vzhodu gojijo v velikih količinah. Pri nas nekateri strokovnjaki odsvetujejo uživanje zimskih panjevk, ker naj bi, po njihovem mnenju, vsebovale tudi škodljive substance, ki so zdravju škodljive. Surovi enokitake vsebuje flamutoksin, ki je, kot pove že ime, toksičen, vendar se zdi nejasno, ali je mogoče z uživanjem le nekaj gob gobe prejeti nezdrav odmerek flamutoksina. Nekateri pisci o tej temi poudarjajo, da kuhanje uniči flamutoksin in če nas skrbi, preprosto omejimo uživanje surove panjevke. Pri nas je dobiti kar nekaj preparatov te vrste gob, s katerimi pa ne smemo pretiravati in jih je potrebno uporabljati točno po navodilih.

Nabrala in določila: Ana Ivanovič, 05. januar 2023

Viri:

https://www.first-nature.com/fungi/flammulina-elastica.php

https://www.123pilzsuche-2.de/daten/details/LangsporSamtfussruebling.htm