GOBARSKA UČNA POT NA CELJSKI KOČI

13. septembra 2009 smo, skupaj s podjetjem Turizem in rekreacija Celje (TRC), odprli Gobarsko učno pot na Celjski koči. Pot je prva takšne vrste v Sloveniji: ni ne virtiualna, ne naravoslovna, ne prikazuje rastlin, živali, znamenitosti ipd., temveč le gobe.

Vhod na Gobarsko učno pot

Tabla o glivah ob Gobarski učni poti

Tabla z napotki in nasveti pri nabiranju gob


Ideja za gobarsko učno se je porodila že zdavnaj, saj smo za vodenje učencev 4. razredov osnovnih šol v sklopu naravoslovnih dni na temo gobe, potrebovali neko pot v gozdu blizu mesta, ker smo velikokrat morali do najblišjih gozdov z avtobusom ali pa hoditi kar nekaj časa, da smo prišli do primernih gozdov. Prvotno je bila takšna pot načrtovana v Mestnem gozdu v Celju, zanjo pa smo naredili tudi že raziskavo rasti gob in lokacije gob ob poti. Pot, ki poteka ob Savinji (t.i. Lunova pot) od Lisc do Petrička je uredil Zavod za gozdove iz Celja, vendar z njihovim vodstvom potem nismo našli skupnega jezika, da bi skupaj postavili Gozdno-gobarsko učno pot in zato takšne poti v Celju še vedno ni.
Je pa za postavitev poti, pred približno tremi leti in pol, pokazalo interes podjetje ZPO. Naredili smo raziskavo terena, poslikali gobe ob poti, določili lokacije gob, naredili elaborat in ker se je kasneje (po vseh naših raziskavah) podjetje razdelilo na ZPO in Turizem in rekreacija Celje (TRC), je postavitev gobarske učne poti za nekaj časa še morala počakati.

Lani pa se je TRC odločil, da gobarsko učno pot vendarle dokončno izdelamo in odpremo. Naredili smo še dodatno raziskavo rasti gob ob poti, nato izbrali 18 vrst gob, ki so se najpogosteje pojavljale na določenih lokacijah ob poti, izbrali fotografije, dodali popolne opise gob, zakoličili lokacije, TRC je dal izdelati table, jih postavil na točno določene lokacije in 13. septembra 2009 je Gobarska učna pot zagledala luč sveta.

Direktor TRC g. Edi Krajnik je spregovoril ob otvoritvi učne poti,

prav tako avtorica učne poti Ana Ivanovič

in predsednik Mikološke zveze Slovenije g. Amadeo Dolenc

Spregovoril pa je tudi podžupan MO Celje g. Marko Zidanšek

Podžupan g. Marko Zidanšek in Ana Ivanovič sta otvorila Gobarsko učno pot

In Gobarska učna pot je 13. septembra 2009 zagledala luč sveta

NAMEN GOBARSKE UČNE POTI

Gobarska učna pot je namenjena prav vsem prebivalcem, od 1 do 100 let starosti. Še posebej jo priporočamo šolski mladini, ki si lahko, v sklopu naravoslovnih dni (pa tudi izven), ogledajo gobe ob poti in jih spoznavajo tako slikovno kot v besedi. Vsaka tablica je namreč opremljena s fotografijo gobe in podrobnim opisom, ki vsebuje tudi čas rasti gobe, pogostnost rasti, užitnost in pri določenih vrstah še kakšno zanimivost o gobi.

Tablice s fotografijami in opisom gob

Pot je dolga 1800 m, poteka pa v obratni smer že obsoječe Gozdne učne poti. Pelje nas po različnih terenih, iglastem gozdu (srekah, jaelkah, duglzijah), listavcih (bukve), mešanem gozdu, na vrhu pa se pogled odpre tudi v krajino, na zeleno hribovje in travnike. Zasnovana pa je tako, da si jo lahko ogledamo kar sami, lahko pa poiščemo tudi kakšnega poznavalca iz našega društva, ki nam bo povedal še kaj več o gobah ob poti in pa še ovse tisto, kar nas bo posebej zanimalo o gobah, naravi, predpisih in še in še ...

Tabla na vrhu, najlepšem koncu gobarske učne poti, ki gleda na krajino

Na otvoritvi Gobarske učne poti se je zbralo kar lepo število povabljenih in tudi nekaj naključnih obiskovalcev. Vsi skupaj smo si ogledali pot in vsi so bili izredno navdušeni. Dobili smo veliko pohval in čestitk, o učni poti je bila tudi oddaja na VAL-u 202, poklicali so nas tudi s Sežanskega radia, da smo povedali nekaj besed o naši pridobitvi, bilo pa je tudi kar precej člankov o poti v lokalnih in slovenskih medijih.

Ponosni smo na našo najnovejšo pridobitev, Gobarsko učno pot na Celjski koči, ki bo, vsaj upamo, dobro služila vsem krajanom našega mesta, obiskovalcem iz drugih krajev Slovenije in še prav posebej naši mladini, ki se bo poleg gob seznanila tudi z napotki za nabiranje gob in osnovami, kako se obnašamo v gozdu.

Prisrčno vabljeni na ogled naše in vaše Gobarske učne poti. Spoznajte jo, spoznajte gobe ob poti, obenem pa vam želimo prijeten sprehod po krasni naravi okrog Celjske koče.

Se dobimo na Gobarski učni poti!

UTRINKI Z GOBARSKE UČNE POTI 

Obiskovalci na ogledu Gobarske poti

Prisrčno se zahvaljujemo podjetju TRC, predvsem direktorju g. Ediju Krajniku in neumorni pomočnici Nini Fajfar za finančno in moralno pomoč pri postavitvi naše in vaše Gobarske učne poti. Hvala!