Morchella esculenta (L.) Pers., užitni smrček - pogojno užitna

Plodno telo: smrčki so res nenavadne gobe, saj spadajo čisto drugam kot npr. gobani. Čeprav imajo na pogled klobuk in bet, pa temu ni tako, saj lahko na prerezu vidimo, da je to vse ena goba, ki se ji klobuk ne loči (kot pri npr. gobanih ali golobicah), ampak je vse v enem. Zgornji del, ki je videti kot klobuk in je narebran (lahko rečemo tudi satjaste oblike), je narava ustvarila za razmnoževanje, saj se v teh jamicah reber ali vdolbin (te vijuge ali vdolbine se imenujejo alveole) tvorijo trosi, ki so belkaste barve. Površina je lahko različnih barv: od bež do okraste barve, lahko pa tudi sivkasto rjava do skoraj črne barve. Tudi oblike so precej različne: ovalne, kroglaste pa vse do stožčaste oblike. Bet je bel do okraste in rumenkaste barve, ovalne oblike, spodaj včasih zakrivljen in votel, kot je votla tudi cela goba. Cela površina beta je posuta z rumenkastimi zrnci. Na prerezu vidimo, da je goba ena sama celota, z malo drugače oblikovanim zgornjim delom in cela votla.
Meso je voskasto, krhko, bele do rahlo rumenkaste barve, prijetnega vonja in zelo aromatičnega okusa.
Rastišče: rastejo od aprila do maja po travnikih, ob rekah in potokih, najraje pod jeseni, lahko pa tudi pod jelšami in tudi v skoraj neprehodnem grmovju, ob poteh, po vrtovih na z lubjem posuti podlagi, v skupinah in posamezno. So precej pogoste gobe, vendar jih je malo težko najti. Sodijo med gniloživke (saprofite), saj se hrani z organskimi snovmi mrtvih rastlin in živali.
Užitnost:  gobe so pogojno užitne (kljub imenu »užitni smrček), kar pomeni, da je so surove neužitne, toplotno obdelane ali posušene pa izvrstne in zelo cenjene. Surove so lahko škodljive.
Zamenjave: so možne s pomladanskim hrškom (Gyromitra esculenta).
Trosi: elipsaste oblike, velikosti 16 -19 x 8,5 -11μ. Aski oz. mešički velikosti 330 x 20μ.

My fungi photos