Gobe
v prehrani |
Iz zgodovine Prav
gotovo je, da je človek nabiral gobe za prehrano že v pradavnini. Gojenje gob Japonci so
bili skoraj zagotovo prvi, ki so gojili gobe že pred več kot 2000 leti.
Gojili so predvsem gobo shii-take, ki ji pripisujejo tudi zdravilne lastnosti. Hranilna vrednost gob Težko bi našli
rastlinsko hrano, ki bi se lahko pripravljala na tako različne načine,
imela tako dober okus in imela hkrati tako visoko hranilno vrednost kot
jo imajo prav gobe. Po hranilni vrednosti so bliže zelenjavi kot mesu.
Kulinarična vrednost gob pa znatno prevladuje nad hranljivo vrednostjo. Kulinarična vrednost gob Glavna
kulinarična vrednost gob je v njihovem odličnem okusu, saj imajo vse mogoče
vonje in okuse: po cimetu, sadju, orehih, moki, česnu ... Nekatere imajo
podoben okus in jih lahko med seboj nadomeščamo, spet druge imajo povsem
edinstven okus in jih pripravljamo same. Vendar pa moramo gobe smatrati
predvsem kot začimbe, da z njimi izboljšamo okus različnim jedem. Zato
jih dodajamo le zelo malo. Kitajci dodajajo majhne količine gob skoraj
vsem jedem. Priprava gobjih jedi Gobe grobo očistimo že na rastišču v gozdu, temeljito pa doma pred pripravo. Zavržemo vse stare in črvive gobe, odrežemo črvive, plesnive in vodene dele, trde bete, olupimo klobuke (pri bisernici), postrgamo trosovnice npr. ježkov in olupimo npr. cele prašnice. Posebno dobro moramo očistiti gobe, ki vsebujejo veliko smeti in zemlje, npr. borovega glivca, smrčke, hrčke ... Uporabimo torej le čvrste in zdrave gobe! Ker gobe hitro propadajo, jih moramo obdelati čimprej, ker se bodo sicer pokvarile. S pripravo starih gob pa se lahko tudi zastrupimo. Na splošno pa velja, da moramo hitro uporabiti mehke gobe. Trde gobe, kot so npr. vse vrste mladih gobanov, golobice, lisičke ... pa lahko shranimo v hladilnik, vendar ne več kot za dva dni. V hladilniku jih ne smemo shranjevati v plastičnih vrečkah ali zaprtih posodah, saj morajo imeti dovolj zraka, sicer začnejo plesneti in gniti. Ko vzamemo gobe iz hladilnika, jih ponovno dobro pregledamo, če se v njih že niso pojavili črvi in gniloba. Če je le mogoče gob ne peremo, ampak jih dobro očistimo s krtačko ali grobo krpo. Če je potrebno, pa jih samo oplaknemo z vodo, nikoli pa jih ne namakamo v vodi, saj posrkajo preveč vode. Narežemo jih na poljubne kose ali pustimo cele, lahko jih zmeljemo, odvisno od recepta, po katerem jih pripravljamo. Gobe pripravljamo na najrazličnejše načine: surove, kuhane, dušene, pečene in ocvrte. Večina gob je primernih za vse načine priprave, nekatere pa le za pečenje in cvrenje npr. sočna mlečnica in dežnikarica, surova pa navadna ledenka. Pripravljamo lahko vsako vrsto posebej, najboljše pa so gobje mešanice, ker dobimo z mešanjem nove okuse, ki jih posamezne vrste nimajo. Okusi različnih vrst gob se zelo dobro dopolnjujejo. Moramo pa paziti, da mešamo enako trde vrste gob, ki imajo enako dobo kuhanja ali pečenja, ali pa mehkejše gobe dodajamo tršim kasneje, da bodo na ta način vse kuhane ob istem času. Gobje jedi serviramo takoj po pripravi, saj je večina jedi, razen nekaterih solat iz gob, najboljših še prav toplih. Vsi ljubitelji bi si želeli uživati gobe čimbolj pogosto, vendar se ne priporoča prepogosto uživanje gobjih jedi, kakor tudi ne, da se preveč najemo le določenih vrst. Nepisano pravilo je, da naj se gobje jedi ne bi uživale več kot dvakrat tedensko, razen, če so gobe v majhnih količinah, le kot priloga drugim jedem. Večino pravilno nabranih gob je treba uporabiti najkasneje v 24 urah po skladiščenju na hladnem in zračnem prostoru, le nekatere zelo čvrste gobe pa lahko hranimo v hladilniku tudi 2 do 3 dni. Če
bomo pripravljali jedi iz zamrznjenih gob, le-teh nikoli ne odtalimo do
konca, ampak uporabimo na pol odtaljene gobe. |
Gob nikoli ne pogrevamo, saj s pregrevanjem lahko povzročimo izločanje strupenih snovi iz gob, ki so lahko zdravju škodljive in nemalokrat se zgodi, da se ljudje zastrupijo z užitnimi gobami le zato, ker so gobjo jed pogreli. Če uporabljamo zamrznjene gobe, jih nikoli ne odtalimo do konca, temveč uporabimo še napol zamrznjene. Že delno pripravljene gobe, npr. panirane klobuke gob, pa sploh ne odmrznemo, temveč ocvremo še zamrznjene. |
|
Konzerviranje
gob: |