LYMSKA BORELIOZA

Ker je vse več primerov okužbe z boreliozo, apeliram na vse gobarje in vse tiste, ki se veliko gibljejo v naravi, da si pozorno preberete naslednje sestavke:

Revija Vita - št. 48
Pliva Ljubljana
E-zdravje - klopi
1. slovensko posvetovanje o lymski boreliozi
Društvo bolnikov z boreliozo

Več bomo vedeli, prej si bomo poiskali pomoč in prej bomo preprečili razvoj bolezni do stadijev, ki niso več ozdravljivi!

Lymska borelioza je razširjena v Evropi in severni Ameriki kot najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Ime Lyme je dobila po kraju v ZDA, kjer so pred približno 25 leti prvič odkrili to do tedaj neznano bolezen, borelioza pa se imenuje po bakteriji boreliji, ki bolezen povzroča. V ZDA povzroča lymsko boreliozo pri ljudeh le ena borelijska vrsta, v Evropi pa najmanj štiri. To je verjetno poglavitni vzrok, da se bolezenska znamenja nekoliko razlikujejo in da je tudi dokazovanje okužbi z borelijo v Evropi bolj zapleteno kot v ZDA.
Poleg ljudi lahko zbolijo tudi nekatere domače živali, kot so psi, mačke, konji in govedo, ne zbolijo pa divje živali, ki so rezervoar bolezni. Klopov je največ v vlažnih listnatih gozdovih z bogato podrastjo in na obrobju gozdov. Aktivni so v toplih mesecih leta od spomladi do jeseni. Z borelijo se okužijo, ko pijejo kri okužene živali; pri naslednjem hranjenju pa ti klopi prenesejo okužbo na drugo žival ali človeka.
Ker so klopi okuženi s povzročitelji lymske borelioze po vsej Sloveniji, se tudi lymska borelioza pojavlja po vsej državi. Delež okuženih klopov se od področja do področja precej razlikuje. V povprečju je okuženih več odraslih klopov (samice, ki iščejo hrano, so velike do 4 mm in imajo rdečkast zadek, odrasli samci pa so manjši in črne barve) kot zgodnejših razvojnih oblik (nimfe so velike za bucikino glavo, larve pa s prostim očesom komaj vidimo). V nekaterih predelih Slovenije je okuženih več kot polovica odraslih klopov in približno ena tretjina nimf. Kljub temu je možnost za pojav bolezni po vbodu klopa razmeroma majhna. Vzrok je dejstvo, da prenašajo bolezen le okuženi klopi in da niso okuženi vsi klopi, ampak le del. Zelo pomembni so tudi številni drugi dejavniki; tako pride npr. (tudi če nas vbode okužen klop) do okužbe le pri manjšem številu oseb, zboli pa manj kot polovica tistih, ki se okužijo - pri drugih se okužba pokaže le s tvorbo protiteles.

BOLEZENSKI ZNAKI

Kadar je bolezenska slika izražena v celoti, se približno 10 dni (od 2 dni do nekaj tednov) po vbodu klopa, na mestu vboda, pojavi rdečina, ki se postopno širi, osrednji del pa bledi; razvije se obročast izpuščaj, ki se postopno veča. Kožne spremembe navadno trajajo nekaj tednov. Včasih izpuščaj srbi ali peče. Nekateri bolniki so utrujeni, se slabo počutijo, boli jih glava in mišice, nekateri drugi pa npr.nimajo težav.

 

Značilne borelijske spremembe na koži približno tri tedne po začetku izpuščaja.
Obročast kožni izpuščaj je za bolezen značilen, vendar se pogosto ne pojavi ali ga ne opazimo.
Če bolezni v zgodnjem obdobju ne prepoznamo in ne zdravimo, se lahko po več tednih, mesecih ali celo letih pojavijo okvare živčevja, srca, prizadetost sklepov in/ali pozne kožne spremembe.

 

Na borelijsko okužbo nas opozorijo glavobol, vrtoglavica, bolečine v križu, vratu, hrbtenici, prsnem košu (občutek, da prsni koš ali trebuh stiska obroč), neredno utripanje srca, mravljinčenje po raznih delih telesa, predvsem po rokah in nogah, ohromitev obraza ali udov, motnje vida in sluha, motnje spomina, nervoznost, nespečnost; pogoste so bolečine v mišicah in sklepih, včasih sklepi tudi otečejo (zlasti kolena). Lahko se pojavi le ena od naštetih težav, pogosto pa več hkrati. Značilno je, da se pojavljajo v valovih in da jih spremlja splošno slabo počutje.

Navedene zdravstvene težave so podobne težavam pri številnih drugih boleznih, vendar naj bodo Ijudem, zlasti tistim, ki so veliko v naravi, opozorilo, da so lahko posledica Lymske borelioze.

PREPREČEVANJE

S primerno obleko:
- Telo naj bo čimbolj pokrito (dolge hlače s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi, zapetimi
  rokavi).

Z repelenti:
- Zaščita ni povsem zanesljiva, delujejo tudi razmeroma kratek čas. 
- So lahko škodljivi (zlasti ob pogosti in nepravilni uporabi). 
S pregledi telesa:
- Takoj ko pridemo iz gozda, pregledamo telo in odstranimo prisesane klope. Najlažje jih 
 odstranimo s pinceto; včasih pomaga, če mesto s klopom natremo z oljem ali alkoholom,
 tudi s slino.
- Potrebna je previdnost, da glava klopa ne ostane v koži. 
- Če klopa odstranimo zgodaj, je možnost okužbe manjša.
Cepiva še ni!

ZDRAVLJENJE

Pregled pri zdravniku je potreben:

 -  če se po vbodu klopa (redko po piku žuželke) razvije rdečina, ki se širi, še posebno, če ima 
   obliko obroča (slika zgoraj);
   Bodite pozorni na tak znak. Takrat je zdravljenje najpreprostejše in praviloma vedno 
   uspešno.
   Rdečina, ki se pojavi na mestu vboda klopa ali pika žuželke v prvih 24 urah in traja nekaj 
   ur do nekaj dni, je posledica alergične ali toksične reakcije in ni znak borelijske okužbe.
 -  če se ob slabem počutju pojavijo zgoraj opisane zdravstvene težave;
   Lymsko boreliozo je treba začeti zdraviti čimprej. Z antibiotiki jo je mogoče povsem 
   pozdraviti, še posebej, če z zdravljenjem začnemo zgodaj. 
Bodite pazljivi, pravilno se oblecite in po prihodu iz 
gozda dobro preglejte. Če pa se vam vendarle pojavijo
opisani znaki, ne oklevajte in se takoj odpravite k svojemu
zdravniku, saj je zdravljenje v zgodnji fazi popolnoma
ozdravljivo.
Povzeto po prispevku prof. dr. Marka Strleta, doc.med.
med.over.net
www.pliva.si
NEVARNOSTI V GOZDU
DOMOV NA KAZALO
STEKLINA