Kdo smo Kje smo Program dela Ekskurzije Razstave Galerija
Gobarsko društvo "Bisernica" Celje 
Ulica bratov Vošnjakov 1, 3000 Celje
E-mail: info@drustvo-bisernica.si 
    
Poiščite nas na Faebook-u
 
GalerijaFacebookPlan eksurzij

Pridružite se nam, veseli vas bomo!

Amanita rubescens, rdečkasta mušnica

 
Nove slike gob
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


Bisernica     

Prve gobarske stopinje v Celju segajo v daljnje leto 1963, ko je peščica ljubiteljev narave, predvsem gob, zasnovala gobarsko društvo in ga leta 1964 tudi uradno registrirala. Pionirji so bili predvsem: Mara Bertosi, Milka Debeljak, Marija in krl Šmauc, Janko Volf, Jože Šnajder, Ivan Trglavčnik in drugi ... Pod vodstvom mentorice Mare Bertosi se je dejavnost sprva odvijala v obliki predavanj in priprave ene ali dveh razstav gob letno. Kmalu je društvo pričelo organizirati ekskurzije na različna področja po vsej Štajerski, večina članov pa se je tudi redno udeleževala predavanj in razstav v Ljubljani. Nato so se pričele v okolici Celja organizirati skupine gobarjev, ki so se združevale v sekcije in se udeleževale večine akcij po programu gobarskega društva. Nekatere sekcije so kasneje ustanovile svoja gobarska društva, npr.: Zreče, Laško, Polzela.

Mara Bertosi je pričela tudi s poučevanjem po šolah širom Štajerske. Prav ta dejavnost je bila dolgo časa značilnost društva. Kasneje je mentorstvo prevzel Anton Poler iz Maribora, njegovo delo pa je pustilo globoke sledove znanja med člani. Prav po njegovi zaslugi je društvo spet dobilo lastnega vrhunskega determinatorja, saj je Mikološka zveza Slovenije leta 2010 podelila Ani Ivanovič naziv determinator mentor. Ana Ivanovič že dolga leta proučuje glive na celjskem področju in po celi Sloveniji, aktivno sodeluje pri strokovnih mikoloških projektih in gobraskih učnih poteh, se udeležuje mikoloških srečanj, piše o glivah v časopisih in revijah, nastopa na televiziji in radiu, sodeluje s strokovnjaki iz domovine in tujine in nasploh je največji del svojega življenja posvetila mikoflori in varstvu narave. Uspešno nadaljuje delo svojih predhodnikov.

Leta 1982 si je društvo nadelo ime "Bisernica", ki ga je predlagal naš član z obrazložitvijo, da smo vsi člani kot eni biseri!

Program Bisernice je že leta skoraj enak in obsega: šest do osem strokovnih ekskurzij, eno do dve večji in še nekaj manjših razstav gob, srečanje s sorodnimi društvi, vodenje naravoslovnih dni v osnovnih šolah in še vrsto drugih aktivnosti povezanih z osnovno dejavnostjo.

Bisernica je, za Gobarsko mikolološkim društvom Ljubljana, drugo najstarejše tovrstno društvo v Sloveniji.

 

Društvo

Utrinki s praznovanja 50 letnice Bisernice!

 
 

Izobraževanje

"Začetni tečaj za naziv determinator pripravnik"

 

Nove vrste gob:

Flammulina elastica,

prožna panjevka

 

Obvestila


Pravila GD 
Bisernica Celje

     

INFORMATOR 2024

PLAN AKTIVNOSTI DRUŠTVA 2024